top of page

Svatební harmonogram

Stejně jako všechno okolo svatebního dne, je i harmonogram velice variabilní záležitostí. Jestli jste tedy čekali v článku rovnou přesný rozpis aktivit dne, bohužel vás zklameme.
Nejdůležitější čas celého dne je samozřejmě ten, kdy si řeknete svá ANO. Tento čas je tedy základem celého harmonogramu a odvíjí se od něj všechny ostatní aktivity.
Velice časté jsou obřady v dopoledních hodinách, obvykle mezi 10 a 12 hodinou – většinou hlavně kvůli matrice. Pro nevěstu brzký čas obřadu znamená velmi časné vstávání, aby se stihla řádně připravit. Zvažte tedy, zda vám tato skutečnost jen nepřidá na stresu. Také je nutné počítat s tím, že na svatbu každý přijede po snídani a budou více či méně očekávat, že dostanou brzy oběd. A jelikož se slaví až do noci, je třeba s většinou hostů počítat jak na oběd, tak i následně na večeři – tedy v podstatě dvojí náklady na jídlo.
Z pohledu fotografa poledne není také zcela ideálním časem na focení. Proto se v těchto případech často focení po obřadu zkracuje a snoubence čeká ještě jedno focení k večeru ve zlaté hodince.
Výhodou však naopak muže být, že čím dřívější obřad, tím více času je pak na další aktivity a den je tak trochu delší.
Odpolední obřady jsou v oblibě trochu méně. Matrikářky už tou dobou nechtějí pracovat. Využít můžete církevního obřadu například z řad unitářů. Pro nevěstu s ženichem však odpolední obřad znamená dostatek času na veškeré přípravy. Na obřad kolem 15 hodiny hosté obvykle přijíždí nasycení, snižují se tedy náklady na jídlo. Naopak se však samotné trvání svatby výrazně zkrátí a někomu může připadat, ze den utekl až příliš rychle.
Večerní obřady při západu slunce jsou velice oblíbené hlavně v teplejších klimatických podmínkách. Málokdo se chce např. v Itálii pařit v poledne na sluníčku v šatech a obleku. Těmto obřadům však obvykle už nějaký program předchází.
Příjezd hostů na obřadní místo je vhodné naplánovat např. 15-20 minut před samotným obřadem.

TIP: po obřadu si nechte také dostatek času na gratulace a případný špalír


Focení
Zde je vždy nejlepší domluva přímo s fotografem. Ten ví ze všeho nejlépe, kolik času na svou práci potřebuje. Focení “povinných” fotek se svědky, rodinou a ostatními hosty v různých skupinkách obvykle trvá přibližně 30 minut. Další focení už si opravdu musí snoubenci domluvit přímo s fotografem ještě při přípravách svatby.

Oběd
Společné zasednutí ke svatební tabuli chce porušit málokdo. Po usazení ke stolu obvykle probíhá přípitek a proslovy.
I u oběda se čas velice liší. Nejzdlouhavější varianta je servírovaný oběd o více chodech. Obzvláště při větším počtu hostů a nedejbože nedostatečnému počtu personálu se společné jídlo muže protáhnout až na několik hodin. To už ale zvláště dětští hosté bývají velmi netrpěliví.
Příjemným kompromisem tak může být servírovaná polévka a následný raut, kdy svatebčané mohou dle libosti odcházet ke stolu a nabírat si jídlo dle vkusu a chuti. Tato možnost je i skvělým řešení různých alergií a jiných stravovacích omezení – hosté, kteří např. nejedí maso, si ho proste nevezmou.
Raut je také velice častým řešením večeře. Poté co se rozproudí zábava už je těžké všechny nahánět zpět ke stolu. Večeře tedy obvykle probíhá v uvolněnějším režimu.

TIP: je vhodné myslet i na drobné pohoštění hostů před obřadem

Krájení dortu
Ač zdánlivě snadná věc, i krájení dortu je třeba naplánovat dostatečně dopředu. Později večer už si málokdo sladké dá, protože většina lidi si již dala třeba něco alkoholického k čemuž by jim dort nemusel příliš sednout.
Ideální je krájení dortu naplánovat jako dezert k obědu, ale nechat mezi jídly chvíli pauzu. V souvislosti si také hosté jistě dají i kávu.
Novomanželé jsou obvykle z krájení dortu lehce nejistí. Svatební dorty bývají velké a krájení je zdlouhavé a může se stát, že třeba barevný krém udělá na bílých šatech pěknou neplechu. Obvykle tedy doporučujeme, aby nevěsta se ženichem dort pouze slavnostně zakrojili a vzali si svůj první kousek.
Zbylé kousky dortu může nakrájet obsluha (nebo my) a přinést je ke stolu již naservírované.

První tanec
První společný tanec novomanželů je často spojován s příjezdem kapely. První píseň by měla patřit právě čerstvě sezdaným. I tento moment je pro některé snoubence stresovým. Neumím tancovat, co když spadnu, co když se mi budou smát…. Tím není vůbec třeba se zaobírat.
Pokud nejste typ páru, který si dopředu nacvičí konkrétní taneční číslo, ničeho se nebojte. Nakonec si ještě budete přát, aby váš první tanec trval déle.
Po zhruba půl minutě písničky ženich obvykle předává nevěstu dál a pokračuje se v tancování s rodiči, svědky a dalšími svatebčany. Dle tradice by si nevěsta měla zatančit se všemi přítomnými muži a stejně tak ženich se všemi ženami. Ale i toto pravidlo je tu proto, aby se porušovalo.

Hod kyticí
Jedna z tradic, která se stále drží, ikdyž už se různě pozměňuje. Kromě klasického hodu kyticí můžete například stříhat stužky. Na házení si můžete nechat uvázat menší kytici, tzv. házecí a nebo házet maminčinu, pokud nechcete přijít o svou svatební. Touto činností většinou končí organizovaná zábava a začíná volná.


TIP na závěr: některé věci je občas skvělé nechat náhodě. Třeba svatební hry je užitečné mít v záloze, ale ne vždy je třeba je použít. Naopak někdy si hosté vymyslí zábavu či hru sami, nebo mají připravené pro novomanžele nějaké překvapeni – i tomu je třeba dát prostor.

Nevíte si rady jak uspořádat svůj harmonogram? Obraťte se na nás, rády pomůžeme.

A jak harmonogram zpracovat, aby hezky vypadal? Nechte se inspirovat galerií níže.


























23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page